Onze baarmoeder is een heel wijs orgaan, een mooie holle spier die precies weet hoe ze je kindje geboren moet laten worden. Het weet precies hoe het moet aanspannen en ontspannen. Het weet precies hoe het in de eerste fase van de geboorte de baarmoederhals langzaamaan omhoog trekt en daarna opent. Het weet precies welke spiergroep wanneer zijn werk mag doen. Het is zo ongelooflijk wijs, het beschikt over een oerwijsheid, die we al eeuwenlang terugvinden in elke baarmoeder, daar hoef je niets voor te doen! Dat zit in je.

Het aanspannen en ontspannen is een samenspel tussen moeder en kind. Het aanspannen is een korte verkramping waardoor je kindje steeds iets dichterbij het moment van geboorte komt. Het ontspannen is om moeder en kind te laten herstellen. Het is zo ongelooflijk mooi ontworpen, moeder natuur heeft het zo ongelooflijk mooi gemaakt. We mogen wat mij betreft hier wel eens wat vaker bij stilstaan, vol verwondering.

Heb jij je eigen baarmoedermond wel eens gezien? Het is een heel mooi zacht roze ronde mond, die zodra je zwanger wordt direct zorgvuldig afgesloten wordt. Als je de kans krijgt bekijk haar maar eens. Onze intuïtie, ons oer weten, komt misschien wel het meest tot uiting bij een geboorte. Vertrouw erop.