Het lichaam van een vrouw weet hoe het moet bevallen.

Eigenlijk kan je helemaal niet leren hoe je moet bevallen, je lichaam doet wat het moet doen. Maar je kunt wel leren hoe je je lichaam optimaal kunt ondersteunen om de geboorte goed te volbrengen.

Lichaamswijsheid.

Elke lichaam heeft een enorme intelligentie, daar zijn we ons niet altijd van bewust. Maar automatisch regelt het heel veel lichaamsprocessen als ademhalen, voedsel verteren, celvernieuwing, herstellen van wondjes of ziekte.

Het lichaam van de vrouw is een intelligent systeem wat precies doet wat het moet doen om een kindje geboren te laten worden.
De natuurlijke processen verlopen zoals ze ingeprent zijn of voorgeprogrammeerd. Denk alleen al aan het aanmaken van een placenta, of het zorgvuldig afsluiten van de baarmoeder zodra er sprake is van een conceptie. Het lichaam heeft alle informatie van nature in zich, daar hoef je niets voor te doen.

97% van alle kinderen worden gezond en puntgaaf geboren. Daar mag je op vertrouwen.

Zwangerschap, geboorte en je leven met je kind is een vloeiende doorgaande lijn.  Het zijn geen losse onderdelen. Het gaat vloeiend in elkaar over.

Onze baarmoeder is geprogrammeerd om te bevallen.

Onze baarmoeder bestaat uit een aantal spierlagen, die we niet kunnen trainen. Onze baarmoeder ligt onderin onze buik en is een holle spier. We voelen onze baarmoeder tijdens de menstruatie of een orgasme én tijdens de geboorte. In elke fase van de geboorte is een spierlaag actief, zij spant aan tijdens een wee en ontspant daarna weer. In de eerste fase van de geboorte is een circulaire spier actief en wordt de baarmoeder mond omhoog getrokken zodat het zich daarna kan openen. Als het volledig ontsloten is gaat de baarmoeder over op een andere spier die het kindje als het ware van bovenaf naar buiten drukt. Heel ingenieus en liefdevol.

Bevallingshormonen die je zo geweldig kunnen helpen!

Pijn is een signaal voor de vrouw om zich terug te trekken, de geboorte begint. Ze zoekt intuïtief een veilige plek. Als een vrouw zich veilig en geborgen voelt en zich kan overgeven aan het proces maakt het lichaam pijnstillende hormonen aan die sterker zijn dan morfine, de oxitocine. Ook maakt het een liefdes hormoon aan, de serotonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je direct verliefd wordt op je kind. Als deze hormonen volop stromen ervaren vrouwen de effecten volop. Ze kunnen zelfs een beetje high zijn.

Je hebt dus alles in huis voor een goede geboorte! Daar mag je op vertrouwen.

Vaders of geboorte partners veranderen ook.

Maar ook bij mannen of andere geboorte partners wordt een extra hormoon actief. Zij kunnen ook nesteldrang ervaren maar vooral een beschermingsgevoel kan zich heel sterk ontwikkelen. Het is ook logisch. In het leven van een vader of andere partner is ook een grote verandering gaande!

Neem contact met ons op.