Het heersende beeld van een bevalling is negatief. Een bevalling is een soort marteling, helse pijnen die je bijna niet kunt verdragen horen erbij, vrouwen die alle hulp die ze kunnen krijgen nodig hebben en ga zo maar door.

Het heersende beeld van bevallen klopt niet met de realiteit.

De natuur heeft de bevalling zo ongelooflijk mooi geregeld. Het eerste signaal dat de geboorte echt begonnen is is een pijn signaal. Het heeft als doel dat vrouwen een veilige plek zoeken om te bevallen.

Dan volgt een fase waarin de baarmoeder zo nu en dan verkrampt en weer ontspant. Vergelijkbaar met het trainen van een spier in de sportschool. Je spant die spier aan en ontspant zodat de spier weer kan ontspannen. Het verschil is dat je baarmoeder geen spierpijn overhoudt van bevallen. Ondertussen zijn heel veel vrouwen nog prima in staat om even wat kleine huishoudelijke klusjes te doen.

Het is begonnen, het vervult vrouwen van een bijzonder soort spanning. Het kindje komt eraan.

De tweede fase is anders, dan willen vrouwen niet meer bezig zijn. Dan willen ze hun aandacht naar binnen richten en zich afzonderen. Het bad of de douche en zelfs de wc is een fijne plek. Ook de armen van haar partner, haar gezicht tegen hem/haar aan, is een veilige haven. Vrouwen zijn dan een beetje van de wereld door de sterke pijnstillende hormonen, die optimaal toestromen als ze zich kan ontspannen. Van nature zoeken vrouwen veiligheid en liefde op. In deze fase is het voor het kindje niet prettig, vrouwen weten dat. Ze zoeken de beste houding om het kindje zoveel mogelijk ruimte te geven.

De baarmoeder, masseert het kindje naar buiten. Ze geeft precies de juiste druk, ze wijst het kindje naar de uitgang. Het kindje komt zo heel mooi geleidelijk naar buiten. Dit is een enorme verandering, ineens is alles anders. Er is helder licht, er is direct geluid, het ademen begint, het lijfje koelt af en…………. hij mag getroost worden door vader en moeder. De enige geluiden die ertoe doen zijn die stemmen, is die aanraking en is de veiligheid die de ouders direct intuitief bieden.

Het bijzondere tijdelijke orgaan, de placenta wordt geboren. Dat rond het proces af.

Een bewuste geboorte is een proces van ouders die vol vertrouwen mogen genieten van een geboorte, omdat zij weten dat het heersende beeld niet klopt. Dat is wat we ouders mee willen geven.