Het ging zoals het moest gaan. We hadden ons goed voorbereid en hadden ons vooral gericht op de fijne dingen. Ik had heerlijke warme sokken, een warme badjas en een verrukkelijke massageolie gekocht. Ik had de dingetjes voor de baby bij me in de buurt en kon me steeds hierop richten. Ik heb dat kleine rompertje steeds vastgehouden, dat zou mijn kindje over een paar uurtjes dragen!

Ik heb halverwege de geboorte heel erg gehuild, het moest er allemaal even uit blijkbaar. Hierna werd ik heel rustig. Het was dus helemaal goed. Gelukkig reageerde mijn man heel liefdevol.

Ik heb mijn voeten en rug lekker laten masseren en gaf me over aan de liefdevolle handen van mijn man. Het was één en al liefde om me heen.

De eerste fase van de geboorte ging in mijn beleving heel snel. Het duurde daadwerkelijk ongeveer 6 uur, maar voor mijn gevoel veel sneller. Ik ben zonder bemoeienis en zonder toucheren de tweede fase ingegaan. Ik heb de ademhaling toegepast en stelde me voor dat ik mijn kindje langs een glijbaan naar buiten begeleide. Ik zal op de baarkruk. Mijn man zat voor me op de grond. Ik perste een heel klein beetje mee. Heel rustig aan, zonder geweld. Zo is mijn zoontje geboren. Het was rustig in de kamer. Hij werd direct op mijn borst gelegd. Mijn man legde zijn armen om ons heen. Heel emotioneel.

Ik was direct moeder. Volledig moeder, in een keer. Het schoot door me heen. Ik voelde het ook vooral in mijn borsten, de voeding, de liefde. Ik geef heel natuurlijk borstvoeding. Het gaat vanzelf en heel goed.

Ik sta versteld van deze geboorte. Mijn vriendinnen hebben heel andere verhalen verteld. Ik was bang voor hun verhalen, ik begrijp het nu eigenlijk niet zo goed. Het kan ook heel natuurlijk.

Ik geloof dat ik nauwelijks pijn heb ervaren, in het begin even. Maar verder niet noemenswaardig. Ik herstel ook goed. Voelde me al na een paar weken weer goed. Ik neem de tijd voor mijn kindje, ik scherm ons wat af van de mensen. Ik kan het niet goed hebben als hij aangeraakt wordt door anderen. Het moet misschien nog even wennen.

Terug kijkend heb ik vooral geleerd hoe het proces verloopt en hoe je het positief mag beïnvloeden. Het is ons gelukt in elk geval. Ik gun elke vader en moeder zo’n ervaring.

T en A. Joure.